Werking AmyTech ontijzering

Werking AmyTech ontijzering

Voor de behandeling en/of ontijzering van bronwater passen wij normaal gezien ionenuitwisseling toe. In feite is het een waterontharder die geschikt is gemaakt voor bronwater.

De installatie bestaat uit twee of meerdere harscilinders gevuld met miljoenen kleine harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. Deze kunsthars wisselt positief geladen ionen uit voor natriumionen. Kalk (calcium en magnesium), ijzer en mangaan wordt aan de hars gebonden als het ruwe bronwater door de harscilinders stroomt. De verwijderde stoffen worden uitgewisseld voor onschuldig natrium.


De kunstharsbolletjes laten de vastgehouden ionen los en laden zich weer op met natriumionen.

Duurzame installatie

Iedere harscilinder heeft een elektronische watermeter die aan de besturingsmodule doorgeeft hoeveel water gezuiverd is. Wanneer een harscilinder is verzadigd wordt deze gespoeld met een exact berekende hoeveelheid pekelwater. Dit proces noemen we regenereren. De kunstharsbolletjes laten de vastgehouden ionen los en laden zich weer op met natriumionen. Daarna kan de geregenereerde harscilinder wederom een grote hoeveelheid bronwater zuiveren.

Dit proces is niet onderhevig aan slijtage en kan tientallen jaren werken. Een ionenuitwisselaar gebruikt zout (natriumchloride) als brandstof.